Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Scheuren in de muur herstellen

Er is niets zo vervelend als scheuren in de muur. Daarbij kunnen scheuren voor veel gevaar zorgen. Wij raden u daarom ook aan om daar zo snel mogelijk wat aan te doen. Niet alleen kan het gevaarlijk zijn voor de inwonende, het is ook een waardevermindering voor het huis. Wij vertellen u alles over muurscheuren en wat de beste oplossing voor is om dit te verhelpen.

Scheuren in de muur

Als u last heeft van scheuren in de binnen- of buitenmuur dan is het slim om er een expert naar te laten kijken. Het is namelijk noodzakelijk om de oorzaak van de scheur te achterhalen zodat deze verholpen kan worden. Als dit niet gebeurt, kan het na herstel nogmaals gaan scheuren.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Funderingsproblemen
  • Lage aaneengesloten gevelwand
  • Roestvorming
  • Onvoldoende of roestige spouwankers
  • Droging of verhardingskrimp
  • Spouwankers op de hoeken
  • Thermische scheuren
  • Ouderdom
  • Ontbreken van lateien
  • Constructieve oorzaken

Zijn de scheuren aan de binnenkant en alleen in de afwerklaag te zien, zoals het stucwerk? Dan is dat niet per definitie gevaarlijk, maar moet het wel opgelost worden. De scheur kan namelijk groter en dieper worden, waardoor het wel gevaarlijk wordt.

Horizontaal of verticaal?

Het soort scheur kan vaak al aanduiden wat de oorzaak is. Een verticale scheur ontstaat meestal doordat de fundering ongelijkmatige zettingen vertoont. Dat betekent dat de muur niet genoeg capaciteit heeft om de toegenomen dwarskracht op te nemen en daardoor ontstaat de scheur.

Bij een horizontale scheur is de oorzaak vaak veel serieuzer en gevaarlijker. Dit komt doordat er dan meerdere oorzaken kunnen zijn met grotere gevolgen. Vaak heeft er wringing oftewel torsie plaatsgevonden. Heeft u een horizontale scheur? Dan is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk laat repareren.

De muur herstellen

Zoals we al eerder vermeld hebben moet eerst de oorzaak verholpen worden, dit wordt gedaan door een expert. Meestal voordat een reparateur langskomt wil hij of zij weten of het een oude woning is of een nieuwbouw. Bij nieuwbouw is het meestal een krimp of zettingscheur. Bij oude gebouwen kunnen er meer oorzaken zijn.

Als de oorzaak is gevonden en verholpen, begint het uithakken van de oude stenen en voegen waar de scheur zich bevindt. Na het uithakken zullen er nieuwe stenen gemetseld worden en is de scheur in zijn geheel verdwenen.

De afwerklaag herstellen

Een scheur in het stucwerk is niet heel ernstig maar ook hier is de oorzaak achterhalen noodzakelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn funderingsproblemen of foute dakconstructies maar ook grote temperatuurverschillen kunnen de afwerklaag aantasten.

Als u scheurtjes heeft gevonden en u wilt deze repareren is het verstandig om de scheur eerst wat groter te maken. Dit kan simpelweg door gebruik te maken van een grote kruiskopschroevendraaier. Als de scheur is vergroot is het gemakkelijker om deze opnieuw te vullen en glad te schuren. Hiermee is de kans groot dat de scheur verholpen wordt.

Een andere optie is om gaasband over de haarscheurtjes te plaatsen en de gehele wand opnieuw te voorzien van stucwerk. Dit is vooral snel bij de wat kleinere muren. Tot slot kan het ook voorkomen dat het stucwerk weg brokkelt. Dit betekent dat er ergens een waterlekkage is. Zorg ervoor dat de lekkage weg is voordat u de muur weer gaat herstellen.

Heeft u scheuren in de muur of in de afwerklaag? Dan kunnen onze experts u helpen! U kunt contact met ons opnemen doormiddel van het contactformulier of bel naar 0299 681 436.