Scheuren in de muur of in meerdere muren kunnen een gevaar opleveren. Kleine scheuren zijn soms onschadelijk, maar zijn toch vaak een teken dat er ergens iets niet helemaal goed zit. Wij raden u daarom aan om altijd iets aan scheuren in de muur te doen. Wij vertellen u graag wat u aan de scheuren in de muur kunt doen.

 

Scheuren in de muur

Als u last heeft van scheuren in de binnen- of buitenmuur dan is het slim om er een expert naar te laten kijken. Het is namelijk noodzakelijk om de oorzaak van de scheur te achterhalen zodat een en ander verholpen kan worden. Als dit niet gebeurt kan het na het oppervlakkig herstellen alsnog verder scheuren.

 

Oorzaken kunnen zijn:

• Funderingsproblemen
• Lage aaneengesloten gevelwand
• Roestvorming
• Onvoldoende of roestige spouwankers
• Droging of verhardingskrimp
• Spouwankers op de hoeken
• Thermische scheuren
• Ouderdom
• Ontbreken van lateien
• Constructieve oorzaken

Zijn de scheuren aan de binnenkant te zien en alleen aanwezig in de afwerklaag zoals bijvoorbeeld het stucwerk? Dan is dat niet per definitie gevaarlijk, maar is het nog steeds het mooist om dit wel te herstellen. De scheur kan namelijk groter en dieper worden waardoor het wel gevaarlijk wordt. Bovendien zorgt het voor waardevermindering van het huis.

 

Horizontaal of verticaal?

De soort scheur kan meestal al aanduiden wat de oorzaak is. Een verticale scheur ontstaat meestal doordat de fundering ongelijkmatige zettingen vertoont. Dat betekent dat de muur niet genoeg capaciteit heeft om de toegenomen dwarskracht op te nemen, en daardoor ontstaat de scheur.

Bij een horizontale scheur is de oorzaak vaak veel serieuzer en gevaarlijker, dit omdat er dan meerdere oorzaken kunnen zijn met grotere gevolgen. Vaak komt het omdat er wringing oftewel torsie is plaatsgevonden. Heeft u een horizontale scheur? Haal er dan meteen een expert bij.

 

De muur herstellen

Zoals we al eerder vermeld hebben moet eerst de oorzaak verholpen worden, dit wordt gedaan door een expert. Meestal voordat een reparateur langskomt wilt hij of zij weten of het een oude woning is of een nieuwbouw. Bij nieuwbouw is het meestal een krimp of zettingscheur, bij de oude gebouwen kunnen er meer oorzaken zijn.

Als de oorzaak is gevonden, begint het uithakken van de oude stenen en voegen waar de scheur zich bevindt. Na dat uithakken zullen er nieuwe stenen gemetseld worden en is de scheur in zijn geheel verdwenen. U ziet vaak nog wel waar de scheur ooit heeft gezeten, omdat er nieuw materiaal aanwezig is.

 

De afwerklaag herstellen

Een scheur in het stucwerk is niet heel ernstig maar ook hier is de oorzaak achterhalen noodzakelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn funderingsproblemen of foute dakconstructies maar ook grote tempratuur verschillen kunnen de afwerklaag aantasten.

Als u haarscheurtjes heeft gevonden en u wilt ze repareren is het verstandig om de scheur eerst wat groter te maken, dit kan simpel door gebruik te maken van een grote kruiskopschroevendraaier. Als de scheur is vergroot kunt u het opnieuw vullen en gladschuren.


Een andere optie is om gaasband over de haarscheurtjes te plaatsen en de gehele want opnieuw te voorzien van stucwerk. Dit is vooral snel bij de wat kleinere muren. Tot slot kan het ook voorkomen dat het stucwerk weg brokkelt, dit betekent dat er ergens een waterlekkage is. Zorg ervoor dat de lekkage weg is voordat u de muur weer gaat herstellen.

 

Heeft u scheuren in de muur of in de afwerklaag? Onze experts helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen doormiddel van het contactformulier of bel 0229 681 436.

Terug naar overzicht