Bel me terug

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Verschil tussen aanbouw en uitbouw

Weet u het verschil te benoemen tussen een aanbouw en een uitbouw? Veel mensen gebruiken deze termen in een adem. En dat is niet meer dan logisch, ze lijken in eerste instantie erg op elkaar. Maar er is wel een dergelijk verschil. Om een duidelijk beeld te geven van beiden wordt hieronder meer informatie gegeven.

Verschil aanbouw en uitbouw

In tegenstelling tot een uitbouw wordt bij een aanbouw een volledige bouwconstructie toegevoegd aan een bestaande woning of pand. Denk aan een garage, praktijkruimte of een serre. Bij een uitbouw wordt een ruimte vergroot of aangevuld, en is er geen sprake van het toevoegen van een apart bouwsel. Hierbij kan gedacht worden aan het uitbreiden van een keuken, woonkamer of erker.

Aanbouw

Hierboven is al benoemd dat het bij een aanbouw gaat om een compleet nieuwe bouwconstructie die wordt gebouwd aan een bestaand pand. Geen uitbreiding, maar een toevoeging. Een volledig nieuwe bouwconstructie. Velen denken dat een aanbouw relatief prijziger is dan een uitbouw, maar dit is in de praktijk niet perse waar. Een aanbouw kost in vele gevallen in verhouding gemiddeld meer dan een uitbouw. De prijzen van beide constructies liggen wel dicht bij elkaar (er vanuit gaande dat dit geheel afhangt van de materialen die worden gebruikt). 

Uitbouw

Ondertussen is er ook een duidelijk beeld van wat een uitbouw precies is en dat dit niet zoals een aanbouw een compleet nieuwe constructie is. Wanneer u graag uw woonkamer of keuken wilt vergroten kunt u kiezen voor een uitbouw, waarbij de ruimte wordt uitgebreid en er meer m² aanwezig zal zijn. Een dakkapel of het inbouwen van een schuifpui met extra ruimte vallen ook onder een uitbouw. Er wordt namelijk via een bestaande constructie gebouwd en uitgebreid.

De reden dat een uitbouw aan het eind goedkoper kan zijn dan een aanbouw is omdat er wordt gewerkt met een bestaande constructie, wat extra materiaalkosten kan schelen. Er zal ook minder tijd mee gemoeid zijn wat resulteert in minder arbeidskosten.

Vergunning

Bij een aan- en uitbouw is het goed om u te verdiepen in de vergunningen die u nodig heeft om de aan- of uitbouw te realiseren. Voor beiden gelden dezelfde bepalingen als het gaat om diepte, hoogte en locatie van de bouwconstructie. Ook dient er ten allen tijde rekening te worden gehouden met de buren. Zij kunnen namelijk bezwaar tekenen.

Wilt u een aanbouw of een uitbouw realiseren?

Denkt u eraan op een aanbouw of een uitbouw te laten bouwen? Een aanbouw of een uitbouw vergroot naast het aantal vierkante meters ook de meerwaarde van uw huis. Zeker een project om te overwegen!

Braak Bouw b.v. heeft door de jaren heen verschillende aanbouw- en uitbouwprojecten gerealiseerd. Wanneer u met ons om tafel gaat bent u ervan verzekerd dat er een goed plan wordt ontworpen naar aanleiding van uw wensen, en zorgen wij ervoor dat het bouwtraject volgens planning verloopt. Wij denken graag met u mee. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 0299 681 436 of mailen naar frank@braakbouw.nl. U kunt ook ons contactformulier invullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.