Bouwvocht is een veel voorkomend probleem bij een verbouwing of bij een nieuwbouwwoning. Als u last van bouwvocht heeft kunt u dat merken aan een muffe geur en er ontstaan vaak schimmels. Soms gaat zelfs de vloer bol staan. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de gevolgen van bouwvocht.

Wat is bouwvocht?

Bij het verbouwen of het bouwen van een woning komt er veel water te pas. Bij het cement en beton wordt voornamelijk het meeste vocht gebruikt. Als die materialen hard worden moet het water een uitweg vinden en zo ontstaat dan bouwvocht. In een gemiddeld nieuwbouwhuis kan er wel 4.000 Liter vocht ontstaan. Bouwvocht moet zo snel mogelijk verwijderd worden om zo schade te voorkomen.

De gevolgen

Als u uw muur wilt schilderen, behangen of stukken dan moet dat zonder bouwvocht anders kunnen de behangrollen eraf vallen door de vocht. Ook is er een hogere kans op schimmelvlekken. De vloeren kunnen kromtrekken en loslaten en uw huis begint muf te ruiken. Daarnaast kost het meer energie om een vochtig huis goed te verwarmen. Ook uw gezondheid kan ook beïnvloed worden door bouwvocht, de schimmels en sporen hebben een directe invloed op onze longen.

Hoe voorkom of verhelp ik bouwvocht?

Bouwvocht kan voorkomen worden door uw huis geleidelijk op te warmen, goed te ventileren en een mechanisch afzuigsysteem aan te schaffen. Ramen en deuren tegelijk openzetten voor frisse lucht is hiervan een goed voorbeeld. Probeer ook zo min mogelijk water te gebruiken bij het schoonmaken zodat het vocht niet de kans heeft om zich te vestigen in de muren, vloer of plafond.

Soms wordt er gebruik gemaakt van een bouwdroger, deze zuigt het vocht uit de muren maar er kan hierdoor ook te veel vocht verwijderd worden en dat kan scheuren in de muren opleveren.

Wilt u meer informatie over het verhelpen en voorkomen van bouwvocht? Bel dan naar 0299 681 436 of maak gebruik van ons contactformulier.

Terug naar overzicht