Als u uw huis wilt laten verbouwen kost dat tijd en geld. Het is belangrijk dat u de verbouwing van tevoren goed gepland heeft. Gebeurt dit niet, dan is er kans dat u tijdens de verbouwing tegen allerlei dingen aan zult lopen. Om dit te voorkomen staan hieronder een aantal tips om u te behoede voor eventuele verrassingen.

Is er een vergunning nodig?

Als eerst is het handig om te kijken of er voor datgene wat u wilt laten verbouwen een vergunning is vereist. Dit is voor een dakraam aan de achterkant van uw huis niet nodig, maar voor grotere verbouwingen is een vergunning wel nodig. Let altijd op dat bij het aanvragen van een vergunning een bouwtekening moet worden gemaakt. Meestal is het zo dat hoe ingewikkelder de tekening is hoe duurder de kosten zullen zijn.

Lichte en reguliere vergunning

Er bestaan twee soorten vergunningen: een lichte en een reguliere vergunning. Voor de lichte vergunning worden uw plannen getoetst door verschillende instanties en bij de reguliere vergunning wordt er advies gevraagd aan de Welstandscommissie. Deze commissie besluit of de verbouwing overeenkomt met Redelijke eisen van welstand die bepaald zijn door de Woningwet. Bij de lichte vergunning is er een wachttijd voor uitsluitsel van 6 weken en bij de reguliere vergunning is dat 12 weken.

Als u alle vergunningen in bezit hebt, betekent dit niet dat u ongestoord kunt gaan verbouwen. Als er buren zijn die gaan klagen kunnen zij ervoor zorgen dat de gemeente de vergunning opnieuw bekijkt en mogelijk intrekt. Nadat de vergunning is verleend hebben uw buren nog 6 weken om bezwaar aan te tekenen. Het is daarom verstandig om uw buurtbewoners op de hoogte te stellen van uw bouwplannen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Heeft u nog vragen over de valkuilen van een verbouwing of heeft u andere vragen? Bel dan naar 0299 – 681 436 of neem contact op via ons contactformulier.

Terug naar overzicht