Daken zijn in twee vormen te onderscheiden: hellende of platte. Hellende daken komen in een legio aan ontwerpen. Bij platte daken is de keuze wat minder spannend.

Plat dak


Platte daken lijken meestal helemaal plat voor het oog. In werkelijkheid loopt het gemiddelde platte dak zo’n 3 graden af om regenwater af te kunnen voeren. Platte daken komen voor in drie vormen: koud plat dak, warm plat dak en omgekeerd plat dak.

Hellend dak

Zadeldak
Een zadeldak heeft twee dakschilden die bovenaan bij de nok samenkomen. In Nederland is dit de meest gebruikte vorm voor woningen. De omgekeerde “V” is een eenvoudige dakvorm dat er goed uitziet en bij vele bouwstijlen past.

Schilddak
Een schilddak is te herkennen aan de vier dakvlakken waarin het is opgedeeld. Daken met deze vorm zijn vooral populair bij oudere woningen en boerderijen. Deze daken zijn goed bestand tegen windstoten vanwege het design.

Mansardedak
Mansardedaken worden ook wel Frans dak of gebroken dak genoemd.Het dak bestaat uit meerdere dakschilden die in meerdere verschillende hoeken staan en samen één overlappend dak vormen. De onderste rand is steiler dan de bovenste rand. Hierdoor ontstaat er veel ruimte voor een grotere zolderruimte. Dakkapellen kunnen meestal relatief makkelijk gemonteerd worden op mansardedaken.

Lessenaar dak
Een lessenaar is een schuin dak bestaande uit één dakschild. Deze daken staan bekend als onderhoudsvriendelijk en enorm functioneel. Het dakschild is hellend waardoor het regenwater makkelijk weg loopt. Er is maar één dakgoot nodig. Met een lessenaar dak houdt een woning veel ruimte over om er ruiten onder te plaatsen. Mede door dit gegeven hebt u met deze dakvorm vaak een goede lichtinval.

Piramidedak, tentdak  
Ook bekend als tentdak paviljoen dak of puntdak. Het dak bestaat uit 4 (vaak gelijke) delen die samenkomen naar één nok. Boerderijen met rieten daken hebben vaak een piramidedak.

Heeft u meer vragen over het verschil tussen de vele soorten dak daken? Of is uw dak toe aan vervanging? Wij willen u graag verder helpen. Neem contact op via: 0299 681 436 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht