Utiliteitsbouw zijn alle bouwwerken zonder specifieke woonbestemming. De term utiliteit komt veel voor op de bouw en is afgeleid van het Engelse woord ‘utility’ wat staat voor: nut. Utiliteitsgebouwen zijn vaak groot omdat het door een groot bedrijf of meerdere bedrijven tegelijkertijd gebruikt wordt.

Utiliteitsbouw kenmerken

Utiliteitsbouw valt op omdat het veel groter is dan de meeste woningbouw. Vaak zijn er meerdere onderaannemers bij het project aanwezig en wordt er tussen de onderaannemers en bouwvakkers overlegt wat de beste manier van samenwerken is. Dit om te voorkomen dat er in een later stadium gedeeltes van de bouw afgebroken moeten worden om bij technische installaties te komen.

Voorbeelden van utiliteitsbouw

Er zijn veel soorten gebouwen die onder utiliteitsbouw vallen. Zoals eerder gezegd gaat het om gebouwen zonder woonbestemming. Dit zijn niet alleen kantoren maar ook overheidsgebouwen, fabrieken en sportverenigingen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van utiliteitsbouw.

Onder utiliteitsbouw wordt gerekend:

  • Gebouwen waarin wordt gewerkt: fabrieken, kantoren, scholen en opslagruimtes.
  • Gebouwen voor commerciële dienstverlening: winkels en autogarages.
  • Verzorgingsinstellingen: GG, ziekenhuizen, klinieken etc.
  • Recreatie: bioscopen en sportgebouwen.
  • Nutsvoorzieningen zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties en energiecentrales.

Meer weten?

Wilt u meer te weten komen over utiliteitsbouw en onze ervaringen met utiliteitsbouw? Dan kunt u contact met ons opnemen door gebruik te maken van het contactformulier of door te bellen naar  0299 – 681 436.

Terug naar overzicht