Een raam is het frame waar het glas of ruit in staat. Ramen worden gemaakt van drie verschillende materialen: hout, aluminium en kunststof. Ieder materiaal heeft haar eigen voordelen. Wij zetten de specificaties van verschillende soorten materialen en ramen voor u op een rijtje.

Materialen

Kunststof (PVC)
Zoals bij de meeste kunststof producten hebben ook kunststof ramen een lange levensduur. Kuststof ramen zijn meestal goedkoper dan houten of aluminium varianten. Het onderhoudsvriendelijke materiaal is gemakkelijk schoon te houden. Op duurzaamheid scoren de kunststof ramen lager dan de andere materialen.

Houten
Houten ramen dragen bij aan een warme uitstraling van de woning. De ramen isoleren meestal beter dan kunststoffen of aluminium versies. Houten ramen hebben meer onderhoud nodig dan ramen van andere materialen en moeten om de zoveel tijd geschilderd worden.

Aluminium
Aluminium staat bekend als een sterk materiaal. Het is uitermate geschikt om veel gewicht te dragen van bijvoorbeeld zware ruiten met een groot raamoppervlakte. Aluminium ramen zijn onderhoudsarm.

Soorten ramen

Vast raam
Het raam kan niet open en er zijn geen bewegende delen. Een groot voordeel van een vast raam is dat het veilig is en inbraakwerend werkt.

Uitzetraam
Bij een uitzetraam zijn de scharnieren bevestigd aan de bovenkant zodat het aan de onderkant opent. Als het ware zet u deels het raam uit bij het openen.

Draairaam
Een draairaam kan zowel naar binnen als naar buiten open.

Kiepraam
Het kiepraam wordt ook wel valraam genoemd. Een kiepraam opent alleen naar binnen toe en heeft altijd scharnieren bevestigt aan de onderkant zodat de bovenkant opent.

Draaikiepraam
Een draaikiepraam is een soort van combinatie tussen een draairaam en een kiepraam. Het opent naar binnen draaiend als een draairaam én naar binnen kiepend als een kiepraam.

Schuifraam
Een schuifraam dat wordt geopend en gedicht door te schuiven. Een bekend voorbeeld van een schuifraam is de schuifpui.

Tuimelraam
Bij een tuimelraam zit aan de binnenkant van het kozijn een draaipunt waardoor het raam over een horizontale as open kan.

Stolpraam
De stolpraam is handig voor verhuizen. Het raam heeft twee vleugels waarvan er één kan kiepen en de ander kan kiepen en draaien.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de vele mogelijkheden in raamkeuze? Neem dan contact met ons op via 0229 – 681 436 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht