Woont u in een monumentaal pand? Dan bent u er ongetwijfeld mee bekend dat u dit pand niet zomaar mag verbouwen. Wonen in een monumentaal pand is bijzonder, maar brengt wel de nodige regels met zich mee. Bij het verbouwen, onderhouden en restaureren van een monumentaal pand krijgt u met een aantal wetten en regels te maken. Wat deze regels zijn is afhankelijk van het soort monument.

Vergunning

Bij het verbouwen van een monumentaal pand is de gemeente uw aanspreekpunt. Bij de gemeente regelt u een omgevingsvergunning. Voor iedere wijziging die u aanbrengt aan een beschermd pand heeft u een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt dus voor het slopen, verplaatsen of verbouwen van het pand. Maar ook voor het vervangen van historisch glas of wanneer u de gevel in een andere kleur wil schilderen.

Zowel binnen- als buitenshuis

De bescherming van het pand in de vorm van een vergunning geldt voor zowel de buiten- als de binnenkant van het pand. Aanpassingen aan onderdelen met monumentale waarde als wandbekleding of stucplafonds vereisen een vergunning.

Vergunningvrij bouwen

Niet voor alle wijzigingen is een vergunning nodig. Wanneer het materiaal, de vorm, kleur en detaillering gelijk blijven is een vergunning niet nodig. Hierbij kunt u denken aan het schilderen van de gevel in dezelfde kleuren, het herstellen van ramen, deuren, kozijnen en pleisterwerk. Maar ook kapotte ruiten vervangen voor hetzelfde type glas valt hieronder.

Verbouwing voorbereiden

Als u een monumentaal pand wil gaan verbouwen is het belangrijk om dit goed voor te bereiden. Neem tijdig contact op met uw gemeente om te controleren wat wel en wat niet mag. Maak een goed en concreet plan van de verbouwing. Een restauratieplan (laten) opstellen kan erg nuttig zijn. Laat altijd een specialist of adviseur met u meedenken. Het kan zijn dat er bouwtechische en cultuurthistorische rapporten nodig zijn voor het aanvragen van de vergunning. Verzamel dit soort gegevens op tijd en leg contact met de partijen die u hierbij kunnen helpen.

Kies voor kwaliteit

Kies altijd voor kwaliteit bij het verbouwen van een monumentaal pand. Het zou zonde zijn als het prachtige karakter en mooie uitstraling van het pand verloren gaan. Braak Bouw is uw partij als het gaat om monumentale verbouwingen of renovaties. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0299 – 681 436.

 

Terug naar overzicht