Een platdakraam is een raam dat gemonteerd wordt in een plat dak. Het raam is niet helemaal plat maar een klein beetje schuin om de regen sneller af te kunnen voeren en het element te bewaren. Een platdakraam is simpel om te plaatsen en bij het plaatsen komt geen kraan bij kijken.

Licht en sfeer

Door het plaatsen van een platdakraam komt er in de ruimte veel meer licht binnen waardoor er dus bespaard kan worden op de energielasten doordat de verlichting minder snel gebruikt moet worden om de kamer de juiste belichting te geven. Door de lichtinval van het platdakraam wordt het karakter en sfeer van de ruimte en woning bepaald.

Toepassing

Een platdakraam wordt op verschillende manieren toegepast in een woning.Zo wordt een platdakraam vaak toegepast bij de aanbouw of serre van de woning, of op een verdieping met platte daken om meer licht in de ruimte te krijgen. Ook kan een platdakraam worden toegepast om meer loophoogte te creëren, bijvoorbeeld op de zolder.

Types

Bij een platdakraam zijn er 3 verschillende types:

  • Lessenaarsdak daklicht tegen muur, dit raam heeft de vorm van een lessenaar en wordt tegen een muur geplaatst (veel gekozen bij serres en aanbouwen)
  • Lessenaarsdak daklicht, dit raam heeft de vorm van een lessenaar en wordt vrij op het dak geplaatst op de plek waar u licht wilt hebben.
  • Zadeldak daklicht, dit raam heeft de vorm van een zadel en wordt vrij op een dak geplaatst. Deze variant is het duurst, maar laat wel het meeste licht door en is het hoogst.

Varianten

Bij een platdakraam bestaan er verschillende varianten, ten eerste is er een keuze tussen een platdakraam dat open kan en een platdakraam dat niet open kan. Het model dat niet open kan is een stuk goedkoper in aanschaf maar het model dat wel open kan is handig in ruimtes waar extra ventilatie nodig is en uiteraard ook voor de frisse lucht. Denk daarbij aan ruimtes waar veel mensen tegelijk zijn of in de keuken. Bij het model dat open kan is er ook nog een verschil tussen een dakraam dat handmatig geopend moet worden of het model dat elektrische te bedienen is via een app of bedieningstablet.

Montage

De meeste modellen zijn makkelijk ontworpen en zijn bijna altijd binnen een dag te monteren. Ook wordt er bij de montage goed gelet op de afwatering van het platdakraam en het dak zelf. Door het plaatsen van het platdakraam op de juiste hellingshoek en door gebruik te maken van de juiste opstand buiten en omkadering binnen wordt ervoor gezorgd dat het platdakraam netjes, professioneel en volledig waterdicht wordt gemonteerd.

Wilt u meer informatie over het plaatsen van een dakraam? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0299 - 681 436.

Terug naar overzicht