Naden en kieren komen veel voor in woningen. Dit is niet erg want het zorgt voor ventilatie en dat is nodig voor een gezond binnenklimaat. Alleen kunnen sommige plekken in uw woning het comfort veranderen. Ook zorgen de open naden en kieren ervoor dat er veel energie verloren gaat.

Waar komen de naden en kieren voor?

Op veel plekken in uw woning kunnen de naden en kieren voorkomen. Meestal bevinden ze zich bij kozijnen, ramen, deuren en draaiende delen. Ook is de aansluitingen met het dak een plek waar de naden en kieren kunnen ontstaan.

Hoe verhelp ik het?

Er zijn meerdere manieren om naden en kieren te dichten:

Kozijnen: bij veel oude gebouwen heeft de aansluiting van het kozijn op de gevel kieren. Deze kieren zorgen ervoor dat er lucht van buiten naar binnen stroomt en dat binnen de lucht gaat bewegen, dit kan onprettig zijn. De kieren bij kozijnen zijn goed te dichten met elastische kit uit een spuitpistool. Maak de kier eerst goed schoon voordat u begint. Vervolgens kunt u met de elastische kit de kier op te vullen, daarna maakt u de kit weer glad met een vochtige vinger.

Soms zijn de kieren te groot voor elastische kit, dan kunt u ervoor kiezen om schuimband te plaatsen. Met behulp van een schroevendraaier kunt u de schuimband in de kier drukken, zorg er wel voor dat de schuimband 1,5x zo groot is als de breedte van de voeg.

Als u geen elastische kit heeft kunt u ook pur-schuim gebruiken. Dit isoleert net zo goed, het ziet er wel een stuk minder mooi uit

Ramen: het verhelpen van naden en kieren bij ramen kan op twee manieren. De eerste manier is een tochtband en de tweede is met een tochtstrip. Tochtbanden en -strips worden op de vaste delen van het kozijn bevestigd, op de plek waar het raam tegen het kozijn komt. Er zijn veel verschillende soorten en verschillende materialen om te gebruiken. Hier een paar voorbeelden:

  1. Zelfklevende tochtband van schuim
  2. Zelfklevende tochtstrips van rubber in verschillende vormen
  3. Flexibele tochtstrips van siliconen

Het grootste verschil tussen die twee manieren is voornamelijk de prijs en kwaliteit. Een zelfklevende tochtband van schuim gaat vaak minder lang mee dan een strip van rubber in een aluminium lijst.

Deuren: vaak zijn de buitendeuren slachtoffer van naden en kieren. De kieren en naden bij de buitendeuren zorgen voor onnodige kou en onnodig energiegebruik om het huis warm te houden. Er zijn verschillende plekken waar de naden en kieren kunnen voorkomen namelijk: waar de deur tegen het kozijn komt, de brievenbus (als deze in de deur zit) en onder de deur.

De kieren verhelpen werkt op dezelfde manier als bij ramen; doormiddel van tochtbanden of tochtstrips.

De tocht voorkomen bij de brievenbus is ook heel makkelijk uit te voeren. U kunt afdekplaten aanbrengen die bestaan uit een brienvenbusborstel. In de meeste gevallen is het aanbrengen heel eenvoudig omdat er schroefgaten in de afdekplaat zitten. U hoeft het dus alleen nog vast te schroeven.

Overige punten waar u op moet letten bij het dichten

  • Meet de kieren van het kozijn op voordat u aan de slag gaat
  • Naden en kieren tussen warme ruimtes zijn niet erg en juist gezond
  • Maak voordat u het gaat dichten de kieren goed schoon
  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de producten waarmee u het wilt verhelpen
  • Controleer tijdens het plaatsen van de tochtband of tochtstrip of de deur/raam nog goed sluit
  • Als u het achteraf wilt gaan schilderen is het goed om de tochtband en tochtstrip goed af te plakken, de verf zorgt er namelijk voor dat het stug wordt
  • Zorg ervoor dat de elastische kit goed schoon blijft, dit vergroot zijn levensduur

Wilt u meer weten over het dichten van kieren en naden? Braak Bouw helpt u hier graag bij. Neem contact op met ons via: 0299 681 436 of vul het contactformulier  in.

Terug naar overzicht