Vroeger werden woningen in Nederland ingedeeld op een manier die niet meer bij deze tijd past. Tegenwoordig hebben we behoefte aan grote ruimtes die open met elkaar verbonden zijn.
Maar welke muren kunt u zorgeloos slopen en welke muren moeten absoluut blijven staan?

Dragende muren zijn te herkennen aan de volgende kenmerken.

  • De muur staat door het hele huis op dezelfde plaats
  • De muur is overal even zwaar
  • De muur loop helemaal door naar boven tot het dak

Wij adviseren om niet zomaar een muur uit het huis te slopen. Schakel bij twijfel een specialist in.

Boven muur ondersteunen

Het belang van een steunmuur op de begane grond wordt bepaalt door het type muur dat erboven staat. Een zware muur van bakstenen of beton heeft veel steun nodig. Een lichte muur van hout of gips vormt vrijwel geen belasting voor de vloer.

Elektra

Controleer of er geen elektrische leidingen door de wanden lopen. Stopcontacten en lichtschakelaars zijn aanwijzingen dat er elektrische leidingen in de muur zitten. Schakel, voor dat u met een hamer de binnenmuur te lijf gaat, eerst de stroom uit. Met behulp van een leidingzoeker kunt u met gemakt de leidingen opsporen zodat u veilig aan het werk kunt. Leidingzoekers zijn te koop bij de bouwmarkt.

Vergunningen

Controleer vooraf aan elke verbouwing of vergunningen vereist zijn voor het project. Al heeft u een vergunning nodig kunt u deze bij de gemeente aanvragen. Al is er voor de verbouwing geen vergunning nodig betekent dit niet dat u alles in de woning mag aanpassing . U bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het bouwbesluit en dient te voldoen aan veiligheids- en gezondheidseisen.

Puim

Bij het slopen van een binnenmuur krijgt u te maken met veel afval. Bij het huren van een container kunt u het beste de hoeveelheid van het puim ruim inschatten. Huur een container van een ruim formaat om te voorkomen dat u ongewild met hoop puim komt te zitten.

Heeft u advies of hulp nodig met het uitbreken van uw binnenmuren? Neem dan contact met ons op via 0299 681 436 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht