Luchtdicht bouwen is het dichten van alle ongewenste kieren, naden en gaatjes zodat de ongecontroleerde luchtstromen verdwijnen.
Waarom luchtdicht bouwen?
Als uw woning of pand luchtdicht gebouwd is voorkomt dat veel tocht en verlies van warmte. Is uw pand of gebouw niet luchtdicht gemaakt dan is het verstandig om dat wel te doen. Het heeft veel meer voordelen dan u verwacht. Voordelen zijn:
- Weinig last van tocht.
- Energiebesparend, er gaat geen warmte verloren.
- Het voorkomt condens, de lucht die van binnen naar buiten gaat zorgt voor condens in de constructie.
- Het zorgt ervoor dat uw gebouw ook waterdicht is.
- Geluidswering neemt toe, alle luchtlekken zorgen namelijk voor een vermindering in de geluidsisolatie.
Is het nou wel of niet ongezond?
Veel mensen kiezen niet voor luchtdicht bouwen omdat ze denken dat het ongezond is, maar dat is een fabel. Ze denken dat de ruimtes die luchtdicht gemaakt worden ‘verstikt en dat de lucht daar smerig wordt. Dit zal ook zo zijn als er geen ventilatie is, maar aangezien elk gebouw tegenwoordig over een ventilatiesysteem beschikt, zit dat wel goed. De ventilatie zorgt er namelijk voor dat er verse gezonde lucht het gebouw binnen treedt en dat de smerige oude lucht het pand weer verlaat. Het verschil is nu dat doordat de ruimte luchtdicht is er niet ongevraagd lucht binnenstroomt. Doormiddel van de ventilatie kunt u zelf bepalen wanneer er wel en niet verse lucht binnenkomt.
Het afdichten
Hoe u iets moet afdichten ligt aan het type aansluiting, de plaats waar het afgedicht moet worden, de materialen en het werken van de bouwdelen. Luchtdicht bouwen begint dan ook bij een goed ontworpen details. Doordat het goed ontworpen wordt kunnen grote luchtlekken grotendeels verminderd of zelfs vermeden worden. Het ontwerpen van de details gaan in de praktijk niet altijd goed! Relatief grote luchtlekker die in de praktijk voorkomen zijn:
- De aansluitingen met de begane grondvloer,
- Doorvoeringen door de begane grondvloer/ leidingschachten,
- De aansluiting tussen kozijnen en gevels,
- Kierdichting van deuren (en soms ook ramen),
- Brievenbus,
- De aansluitingen van daken op gevels en bouwmuren,
- Daknokken, kilgoten, hoekkepers,
- Aansluitingen rondom dakkapellen,
- Dak- en geveldoorvoeringen,
- Hoekaansluitingen, onderlinge aansluitingen tussen elementen.
Bij Braak Bouw houden wij hier rekening mee en zorgen wij ervoor dat er niet onnodig lucht naar binnenkomt. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u meer weten over luchtdicht bouwen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0299 - 681 436.
Terug naar overzicht