Wilt u uw huis verbouwen zonder geld van de spaarrekening te gebruiken? Of wilt u uw spaargeld deels aanvullen omdat de kosten hoog zijn? Dat kan! U sluit dan bij de bank een lening af die de gewenste verbouwing kan financieren: het bouwdepot. Het bedrag in het bouwdepot is beschikbaar voor maximaal twee jaar. Wanneer er kosten voor de verbouwing gemaakt worden, stuurt u de bijbehorende factuur naar de bank waar uw bouwdepot is afgesloten. De rekening wordt dan overgemaakt vanuit het bouwdepot. Als u zelf bepaalde rekeningen hebt voorgeschoten dan kan het bedrag vanuit het bouwdepot naar uw eigen rekening worden overgemaakt.

Bouwdepot aanvragen

Als u een bouwdepot wilt gebruiken voor de financiering van een verbouwing, dan kunt u deze bij verschillende banken aanvragen. Meestal gebeurt dit echter bij de bank waar u ook uw hypotheek hebt afgesloten; het bouwdepot is namelijk een nieuw onderdeel van de bestaande hypotheek. Let op, er zit wel een minimaal bedrag verbonden aan de opening van het depot. Dit verschilt per geldverstrekker maar varieert van 2.500 tot 15.000.

Voordat u het bouwdepot aanvraagt is het verstandig om eerst zelf een goede en overzichtelijke berekening op te stellen van de kosten die u verwacht te maken tijdens de verbouwing. Wanneer u eenmaal de hoogte van het bouwdepot hebt bepaald kan de hoogte van de lening niet meer zo gemakkelijk wijzigen. Ook is uw berekening voor de bank essentieel, aangezien een bouwdepot alleen geopend kan worden als de waarde van de woning stijgt na de verbouwing.

Rente bouwdepot

Zoals bij alle leningen die u afsluit, dient u ook over het bouwdepot rente te betalen. De rente die u betaald is echter alleen over het bedrag dat u al heeft uitgegeven. Tevens ontvangt u ook rente over het bedrag dat nog niet is uitgegeven.

Wat mag je betalen uit je bouwdepot

Belangrijk om te weten is dat u niet zo maar alle kosten kunt declareren aan het bouwdepot. De kosten die u mag betalen uit het depot zijn enkel de kosten die echt voor de verbouwing gebruikt worden; en die dus waarde vermeerderend zijn. Het betreft hierbij de ‘vaste’ zaken. Alles wat bij verhuizing mee zou kunnen zonder schade aan te richten, mag niet uit het bouwdepot betaald worden. Tegels mag u bijvoorbeeld betalen vanuit het depot, maar gordijnen niet. Kosten die gemaakt worden door de aannemer of bijvoorbeeld de elektricien kunnen ook gedekt worden door het bouwdepot. Twijfelt u of u een bepaalde rekening in kan dienen, vraag het dan even na bij de bank om misverstanden te voorkomen!

Geld over na de verbouwing

Is de verbouwing af en zijn alle rekeningen betaald, maar staat er nog saldo op uw bouwdepot? Dan wordt dit bedrag meestal afgelost op uw hypotheek. Check dit even goed bij de bank, de regels kunnen namelijk per bank verschillend zijn!

Contact

Bent u wat wijzer geworden over de financieringsmogelijkheden van een verbouwing en zoekt u een specialist voor uw verbouwing? Wij kunnen u verzekeren dat u bij ons in goede handen bent. Braak Bouw beschikt over jarenlange ervaring en helpt u graag bij uw klussen. Voor meer informatie of een vrijblijvende aanvraag kunt u gebruik maken van ons contactformulier of bel naar 0299 – 681 436.

Terug naar overzicht