Wanneer u kiest voor een veranda wordt uw huis een stukje groter en brengt u een stukje buitenleven mee naar binnen. De veranda wordt omschreven als een aanbouw die kenmerken heeft van zowel een terras als een serre. Het verschil tussen een veranda en een serre is als volgt: een serre is een gesloten aanbouw, de veranda heeft doorgaans een open deel in de voorzijde. Indien gewenst ontstaan er ook constructies waarbij het dak van de veranda geopend kan worden.

Waarom een veranda?

Een veranda is zeer geschikt voor mensen die graag buiten zijn. Een veranda zorgt er namelijk voor dat u ook in het voor- of najaar van de zon kan genieten zonder dat het koud is. In de zomer kan een veranda juist weer voor verkoeling en schaduw zorgen. Wanneer u warmtelampen in uw veranda installeert kunt u er in de avonduurtjes en frissere dagen ook heerlijk vertoeven.

Wat is de juiste plaats voor een veranda?

De ligging van uw woning zal grotendeels bepalen waar u de veranda het beste kunt plaatsen. Mocht u verschillende mogelijkheden hebben en niet precies weten wat de beste optie is, lees hier dan de voor- en nadelen van elke richting.

De meeste zon vindt u als de veranda op het zuiden geplaatst wordt. Waar u wel rekening mee moet houden is dat er door de grote hoeveelheid zon wel zonwering gewenst gaat zijn. Kiest u voor een veranda aan de noordkant dan ervaart u een aangename warmte in de zomer, maar zal het in de winter erg koud kunnen worden. Dit probleem is op kunnen lossen met warmtelampen. Is uw veranda richting het oosten geplaatst? Dan kunt u in de ochtend genieten van een ontbijtje in de zon en zal u gedurende de dag vordert steeds minder zon ervaren. Een veranda aan de westkant biedt veel zonuren in de namiddag.

Vergunning aanvragen

Aangezien een veranda in de categorie ‘bijbehorende bouwwerken’ valt, zou het kunnen dat u een bouwvergunning nodig hebt. Wij adviseren daarom ook om altijd even bij de gemeente na te vragen wat de regels zijn voor het bouwen van een veranda in uw woonplaats. Bent u van plan om een veranda te laten bouwen, dan kunnen wij altijd ondersteuning in de aanvraag van de vergunning.

Je veranda laten bouwen

Wilt u uw woongedeelte graag uitbreiden met een veranda? Zodat u veel buiten kunt zijn maar toch overdekt zit als bescherming tegen de zon, regen of kou? En heeft u geen zin om zelf aan de slag te gaan? Braak Bouw b.v. doet het graag voor u! Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0299 681 436.

Terug naar overzicht