Het isoleren van een woning is niet heel eenvoudig. Dit komt omdat geen constructie hetzelfde is en ook omdat er veel verschillende isolatiesoorten zijn. De isolatiesoorten zijn op te delen in een aantal rijtjes: soorten volgens uitvoering, soorten volgens doel en soorten volgens grondstoffen en ecologisch karakter. Wij zetten ze voor u op een rij.

Isolatie volgens uitvoering

Isolatiedekens

Deze uitvoering van isolatie is het meest flexibel. Het isoleren van ongelijke oppervlaktes is geen enkel probleem, bovendien zijn isolatiedekens goed voor een betere akoestische isolatie.

Isolatiedekens zijn veel terug te vinden bij daken. Dit komt omdat ze hier meer geschikt voor zijn in vergelijking met het isoleren van een vloer. Isolatiedekens zijn namelijk zacht, dit maakt het niet beloopbaar.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte en meest bekende vorm van isolatie. Ze bevatten een grote isolatiecoëfficiënt waardoor er veel qua dikte gewonnen kan worden. Deze vorm van isoleren is ook zeer geschikt voor het isoleren van vloeren, de platen zijn namelijk drukvast.

Isolatieplaten worden bij ons snel geplaatst en op maat gesneden waardoor het altijd perfect past.

Spuitisolatie/isolatieschuim

Spuitisolatie of isolatieschuim is een snelle en makkelijke manier van isoleren. Er hoeven geen lengtes uitgesneden te worden en de componenten sluiten altijd goed op elkaar aan. Hierdoor kunt u met isolatieschuim altijd direct aan de slag.

Bij de spuitisolatie worden alle gaten en kieren ook gevuld door de spray, zelfs waar ander isolatiemateriaal niet bij kan. Hierdoor is altijd alles gevuld en is het maximaal geïsoleerd.

Inblaasisolatie

Inblaasisolatie is te vergelijken met spuitisolatie, alleen is inblaasisolatie wat milieuvriendelijker. Inblaasisolatie is beperkt zich niet alleen tot schuim, zo is het mogelijk om glaswol of cellulose in te blazen.

Het is geschikt voor het isoleren van holle ruimtes en van moeilijk bereikbare plaatsen zoals spouwmuren en/of zoldervloeren.

Soorten isolatie volgens doel

Thermische isolatie

Een thermische isolatie zorgt ervoor dat de warmte in het gebouw wat makkelijker te regelen is. Tijdens het verwarmen van het huis zal er geen warmte ontsnappen waardoor er steeds energie verbruikt wordt. Tijdens warme dagen houdt het de koelte binnen, dit zorgt altijd voor een aangename temperatuur. Thermisch isoleren betekent dus dat er minder energie wordt verbruikt.

Akoestische isolatie

Een akoestische isolatie zorgt ervoor dat er minder geluid van binnen- en buitenaf komt. Als u bijvoorbeeld langs een drukke weg woont of de buren maken veel geluid is dit een goede manier om de geluidshinder te verminderen. Welke geluidsisolatie u wilt toepassen hangt af van de bouwconstructie en de oorzaak van het geluid.

Er zijn twee soorten akoestische isolaties:

  • Geluidsisolatie voor geluid van binnenuit
  • Geluidsisolatie voor geluid van buitenaf

Soorten isolatie volgens grondstoffen en ecologisch karakter

Anorganische isolatie

Anorganische isolatie wordt gemaakt met grondstoffen uit de natuur. Deze stoffen zijn brandveilig en duurzaam. Het nadeel is alleen dat het maken van anorganische isolatie veel energie kost. Ook is anorganische isolatie goed te recyclen waardoor het alsnog iets minder belastend is voor het milieu.

Ecologische isolatie

Het verschil van anorganische isolatie en ecologische isolatie is dat de ecologische variant minder energie verbruikt voor het maken van de isolatie. Ook zijn de grondstoffen die gebruikt worden bij het maken van deze isolatie voldoende beschikbaar, hierdoor worden de bronnen niet uitgeput. Deze vorm van isolatie is te recyclen na hun lange levensduur.

Wilt u graag uw woning isoleren of wilt u weten welke mogelijkheden wij bieden? Neem dan contact met ons op doormiddel van het contactformulier of bel naar: 0299 681 436.

Terug naar overzicht