Wanneer u van plan bent om een dakopbouw te laten plaatsen op uw woning, heeft u keuze uit verschillende soorten. Zo kunt u een dakopbouw op een plat dak laten plaatsen, maar het is ook mogelijk om op een schuin dak een opbouw te plaatsen. In dit artikel leest u welke soorten er zijn en hoe deze toegepast worden.

Dakopbouw op plat dak

Bij een dakopbouw wordt een extra verdieping gecreëerd, waarbij gekozen kan worden om het gehele oppervlak of een deel hiervan te verhogen. U zult hierdoor een extra etage krijgen en dus veel meer ruimte hebben. Uiteraard is de hoeveelheid ruimte afhankelijk van de keuze die u gemaakt heeft. Een dakopbouw is in diverse afmetingen en veel materiaalsoorten mogelijk. Overigens heeft u wel een vergunning nodig voor een dakopbouw.

Dakkapel

De dakkapel is één van de meest voorkomende soorten van dakopbouw. Een dakopbouw creëert meestal een extra verdieping, maar met een dakkapel creëert u alleen extra woonoppervlakte. Overigens zult u meer lichtinval krijgen en zal de waarde van uw woning zonder twijfel stijgen. Dakkapellen zijn te verkrijgen in diverse afmetingen en materialen. Zo kunt u kiezen voor bijvoorbeeld hout, kunststof of zink.

Een dakkapel kan ter plaatse op de woning worden gemaakt, maar er kan ook gekozen worden voor een dakkapel dat vooraf al gemaakt is. Dit noemt met een ‘prefab’ dakkapel. Hierbij wordt de dakkapel in een fabriek of werkplaats gemaakt, waarna deze in één geheel geplaatst zal worden.
Ook kan een dakkapel in combinatie met een dakopbouw worden gerealiseerd. Zo heeft u een dakopbouw, waar vervolgens nog een dakkapel in geplaatst wordt. Bij de plaatsing van een dakkapel kan het zo zijn dat u een vergunning nodig heeft. Dit hangt af van verschillende factoren en het is verstandig om dit na te gaan.

Eenzijdige nokverhoging

Wanneer u een schuin dak heeft, maar alsnog een dakopbouw wilt kunt u kiezen voor een eenzijdige nokverhoging. Hierbij wordt uw woning aan één kant van uw dak verhoogt. Hiermee zult u meer ruimte creëren dan wanneer u een dakkapel laat plaatsen. Met een eenzijdige nokverhoging kunt u weer staan op zolder waar dat eerst niet mogelijk was. Overigens kunt u kiezen om een nokverlenging of een nokverhoging toe te passen. Bij een nokverlenging wordt alleen de achterzijde van het dak verhoogt. Hierdoor zal het dak als het ware doorgetrokken worden, waardoor de nok verlengt is.

Tweezijdige nokverhoging

In het geval van een tweezijdige nokverhoging wordt een opbouw aan beide kanten van de nok geplaatst. Zo wordt de constructie van het dak als het ware opgetild. Hiermee krijgt u aanzienlijk meer ruimte op uw zolder en zal het plafond ook flink verhoogd worden. Een tweezijdige nokverhoging zorgt voor een flinke stijging van de waarde van uw woning. Overigens kan bij een huis met een plat dak geen nokverhoging gerealiseerd worden. Dit komt door dat deze geen nok heeft en het huis zal daarom een dakopbouw moeten krijgen.

Het is erg belangrijk om te weten dat er vaak een vergunning nodig is voor een dakopbouw. U bent bij Braak Bouw aan het juiste adres om uw woning te voorzien van een dakopbouw. Samen met u bespreken wij de wensen die u heeft en zorgen ervoor dat dit in goede banen geleidt wordt. Neem voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 0299 681 436.

Terug naar overzicht