Een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warm water, het verwarmen en in sommige gevallen ook het koelen van uw huis. De cv-ketel wordt vervangen door de warmtepomp en is een stuk milieuvriendelijker. Maar wat voor soort warmtepomp past bij uw huis? Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet.

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/ lucht warmtepomp is een type pomp dat warmte uit de buitenlucht wint om het huis te verwarmen. Deze warmtepomp lijkt op een airco-installatie. In het buitendeel wordt warmte uit de buitenlucht gewonnen en overgedragen aan het koudemiddel. Het binnendeel haalt vervolgens warmte uit het koudemiddel en geeft dit direct af aan de binnenlucht. De ruimte wordt met deze warme lucht verwarmd.

Lucht/water warmtepomp

De lucht/ water warmtepomp haalt de energie net als lucht/ lucht warmtepomp uit de lucht. Uit de lucht wordt warmte onttrokken en overgedragen aan het afgiftesysteem in de woning/ tapwatersysteem. Het afgiftesysteem zijn vaak radiatoren of vloerverwarming.

Bodem/water warmtepomp

De warmtebron bij dit type is een buizensysteem in de bodem. De bron kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Door dit systeem loopt een vloeistof met antivries of kraanwater, die warmte uit de grond haalt. Deze warmte wordt omgezet in hogere tempraturen en hiermee wordt het huis en het water dat uit de kranen komt verwarmd. Het aanleggen van een bodem warmtepomp is lastig en als u kiest voor een verticale bodemwarmtewisselaar dan is er een speciale boorwagen nodig. Maar, er is wel één groot voordeel want een bodem/water warmtepomp behaalt de beste presentaties.

Water/water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt energie uit het grondwater. Er worden 2 putten geslagen en daaruit wordt grondwater omhoog gepompt. Hier komt warmte uit en het afgekoelde water wordt weer teruggepompt. De energie wordt gebruikt om het huis en water te verwarmen. Om de bodem niet te verstoren, moet koud en warm in balans zijn. Daarom is bijvoorbeeld koelen in de zomer noodzakelijk om de bron op te laden. Dit type warmtepomp wordt vaak alleen aangelegd bij meerdere woningen of een grotere gebouwen, dit omdat het boren naar een grondwaterlaag een relatief dure aangelegenheid is.

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp verwarmt u het hele huis en het water. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en heeft een groot buffervat. Om dit buffervat te laten plaatsen heeft u wel genoeg ruimte nodig in huis.

Hybride pomp

Met een hybride pomp kunt u het huis een groot deel van het jaar verwarmen. Dat betekent dat als het buiten net boven de nul is, u een cv-ketel nodig heeft die kan bijspringen. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht hiervoor wordt er een buitenunit geplaatst. U denkt misschien dat 2 bronnen voor warmte overbodig is, maar omdat de cv-ketel niet het hele jaar zijn werk doet bespaart u ongeveer vijftig tot negentig procent op uw gasverbruik.

Een warmtepomp laten plaatsen

Wilt u graag een warmtepomp laten plaatsen? Braak Bouw b.v. doet het graag voor u! Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0299 681 436.

Terug naar overzicht