Via een slecht geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit huis. Het wordt niet alleen warmer als uw dak goed geïsoleerd is, maar ook bespaart u honderden euro’s op de energierekening. Maar hoe isoleert u een dak goed? Wij leggen het u uit!

Plat dak isoleren

Bij een plat dak is isoleren aan de binnenzijde het makkelijkst. U kunt gebruik maken van isolatieplaten of -rollen. Deze bevestigt u bij een houten dak tussen de dakbalken. Een vochtige ruimte zoals de badkamer is af te raden om van binnen te isoleren.

Schuin dak isoleren

Bij een schuin dak is het eenvoudiger isoleren als er aan de binnenkant een houten of metalen raamwerk wordt geplaatst. Hier kan dan het isolatiemateriaal tussen worden geklemd. Het afwerken kan op verschillende manieren. Sommige isolatiematerialen zijn al voorzien van een decoratieve afwerklaag, bij andere soorten moet je het dak zelf afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Een dampscherm is noodzakelijk. Deze wordt aan de warme zijde, onder de afwerking aangebracht. Als het isolatiemateriaal al voorzien is van een dampremmende laag, dan is extra dampscherm overbodig.

Isoleren met steenwol

Steenwol biedt niet alleen goede thermische isolatie, maar staat ook bekend om de uitstekende geluidsisolatie én is ook nog eens zeer brandveilig. U kunt bij isolatie van een schuin dak kiezen voor platen steenwol, maar ook voor dekens.

Isoleren met glaswol

Glaswol is net als steenwol een goede optie voor dakisolatie. Glaswol laat zich makkelijk verwerken en is relatief goedkoop. Het is eenvoudig op maat te snijden en omdat het samendrukbaar is, kunt u het makkelijk tussen het dak klemmen. Glaswol heeft wel een vervelende eigenschap: bij de verwerking van de traditionele gele glaswol komen vezels vrij die kunnen leiden tot irritaties en jeuk.

Isoleren met rotswol

Rotswol is net als glaswol een minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het heeft bijna dezelfde positieve eigenschappen als glaswol, maar isoleert akoestisch gezien beter. Ook rotswol is weer verkrijgbaar in dekens of als plaatmateriaal.

Schapenwol

Schapenwol wordt veelal toegepast als ecologische dakisolatie. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert erg goed. Van schapenwol is bekend dat het schadelijke vluchtige stoffen in de lucht kan absorberen.

Wilt u meer weten over het isoleren van daken of wilt u uw dak laten isoleren? Wij helpen u hier graag bij. Neem contact met ons op over de mogelijkheden. Bel naar 0229-681 436 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht