Brandvertragend hout, bestaat dat? Het klinkt erg onlogisch, maar het is mogelijk om hout brandvertragend te maken. Het gebruik van brandvertragend hout zorgt ervoor dat het vuur zich minder snel uitbreidt. Helemaal brandbestendig is het natuurlijk niet, maar de veiligheid wordt met het gebruik van brandvertragend hout absoluut vergroot. Er zijn verschillende manieren om hout brandvertragend te maken zoals met de autoclaaf methode, dompelmethode en de spraymethode. Wij leggen u graag uit hoe dat werkt.

 

De autoclaaf methode

Met deze manier van impregneren zorgt u voor maximale brandwerendheid. Hier wordt het hout onder hele hogedruk brandvertragend geïmpregneerd. Doordat het door een computer bestuurd wordt zorgt de machine dat het hout voldoende vloeistof opneemt en dat er grote hoeveelheden hout tegelijk verwerkt kunnen worden. Het is een makkelijke, efficiënte manier om hout brandvertragend te maken.

 

De dompelmethode

De dompelmethode zorgt ook voor een goede brandwerendheid en bij het dompelen kunnen er ook grotere stukken hout gebruikt worden. Het hout wordt zoals de methode zelf al zegt gedompeld in een brandwerende vloeistof, het is goedkoper dan de autoclaaf maar wel minder effectief. Het brandwerende middel dringt vaak minder goed door in het hout.

 

De spraymethode

Tot slot hebben we de doe-het-zelf methode oftewel de spraymethode. Deze methode kunt u dus zelf toepassen op het hout. Het is belangrijk om de vloeistof gelijkmatig aan te brengen en het vervolgens te laten drogen. Als u dit allemaal gedaan heeft kunt u het testen door er een aansteker bij te houden en kijken of het behandelde materiaal gaat branden. Sprayen moet regelmatig herhaald worden en is minder duurzaam dan de andere twee oplossingen.

Wilt u bij uw huis, schuur of andere plek brandwerend hout toepassen of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij helpen u graag! Bel 0299 681 436 of maak gebruik van ons contactformulier.

 

Terug naar overzicht